Alles over inductie
Wat is inductiekoken:
Koken op inductie is elektrisch koken via een magnetisch veld. Bij inductie wordt een inductiestroom opgewerkt in de bodem van de pan, die vervolgens wordt omgezet in warmte. Daarmee wordt de pan en dus het gerecht opgewarmd. Het grote verschil hierin met koken op gas of keramiek is dat de pan direct wordt verwarmd, er zit geen plaat of lucht tussen die nodig is voor de verhitting. De warmte wordt in de pan opgewekt, waardoor er geen warmte via de plaat of lucht verloren kan gaan. Dit is meteen één van de grootste voordelen van koken op inductie: doordat de pan wordt verwarmd, en niet de plaat eronder, is het rendement bij koken op inductie veel hoger.
Het hoge rendement is niet het enige voordeel van de manier van warmte overdragen bij inductie. Doordat de plaat zelf niet warm wordt, brandt etenswaar dat per ongeluk op de plaat terecht komt, niet meteen aan.
Verder hoeft u zich geen zorgen te maken, de plaat blijft koud. Dat in combinatie met het feit dat het kookoppervlak van de kookplaat van glas is, zorgt er ook nog eens voor dat de kookplaat eenvoudig schoon te houden is. Een doek erover en de plaat is weer schoon.
Natuurlijk straalt de warmte van de pan wel af op de directe omgeving van de pan, de pan zelf wordt heet, dus de lucht eromheen en het stuk kookplaat waar de pan op staat ook. Maar gelukkig koelt de plaat ook weer snel af wanneer de pan wordt weggehaald. Het is zelfs zo dat als de pan niet meer op de kookplaat staat, er geen warmte opgewekt kan worden doordat er geen magnetisch contact meer is. Dat is snel en veilig koken. Vergeten de zone uit te zetten? Geen probleem, zonder pan geen warmte.
Welke pannen heeft u nodig voor inductiekoken:
In tegenstelling tot wat vele keukenzaken zeggen is het niet per definitie zo dat wanneer uw huidige pannen magnetisch zijn u deze kunt gebruiken op uw nieuwe inductieplaat! Wanneer u pannen op gas heeft gebruikt zal in 95% van de gevallen de bodem van de pan bol- of hol getrokken zijn. De pannen kunnen dan weliswaar magnetisch zijn echter is het raakvlak met uw inductieplaat dan veel minder, dus minder warmte overdracht dan wanneer u een nieuwe set pannen zal gebruiken (die dus 100% vlak zijn). Is het dan schadelijk om je oude magnetische pannen te gaan gebruiken? Nee dat is het niet. Het is wel zo dat door het mindere raakvlak de inductieplaat de pannen wel gaat verhitten maar dan met een veel lager rendement (dus duurt het langer voordat de pan kookt of bakt). Hoe zonde is het wanneer je overgaat op inductiekoken dat je niet het optimale rendement uit de plaat haalt? Het is tenslotte zo dat je inductieplaat zo goed is als de pan die je erop zet! Het zijn namelijk de beide die tezamen voor het rendement (snelheid en werking) moeten zorgen.
Zit er verschil in pannen die geschikt zijn voor inductiekoken?
Tegenwoordig krijgen bijna alle pannen het ‘label’ inductiegeschikt mee. Toch is er een groot verschil in pannen wat betreft het rendement die ze tezamen met uw inductieplaat genereren. Met andere woorden is het woord inductiegeschikt niet een waarborg voor een optimale werking op uw inductieplaat. Veel pannen zullen een zoemend geluid maken op een inductieplaat. Dit betekent eigenlijk niks meer of minder dan dat de inductieplaat zijn kracht niet goed kwijt kan aan de pan. Wij als inductiegeschiktepannen.nl hebben al 122 jaar ervaring in het verkopen van pannen en weten derhalve u alles hierover te vertellen. Ons assortiment bevat uitsluitend kwaliteitspannen van gerenommeerde merken die we veelal sinds jaar en dag verkopen. U kunt dus met een gerust hart via onze site een aankoop doen waardoor u ook verzekerd bent pannen te gebruiken die echt inductiegeschikt zijn!
Pannen met een andere geleider dan aluminium:
Binnen ons assortiment hebben we ook het merk Demeyere. Demeyere is de enige leverancier die nog koper en zilver in de bodems van hun kookpannen verwerkt (allen bij de series Silver en John Pawson). Koper en zilver zijn van nature al 30% beter geleidende materialen dan aluminium. Hierdoor kun je dus stellen dat deze Demeyere pannen 30% beter geleiden dan pannen met een aluminium aangeslagen bodem en 15% beter dan pannen gemaakt van meerlagenmateriaal.
Pannen met een aangeslagen bodem:
Bij de aangeslagen bodem (ook wel sandwichbodem genoemd) slaat men een ‘plak’ aluminium onder de pan om deze vervolgens af te sluiten met een laag magnetisch rvs (18/0 staal) om hem ook magnetisch, dus inductiegeschikt, te maken. Wanneer deze pan op de inductieplaat wordt gezet zal deze dan ook alleen via de panbodem de warmte doorgeven.
Kookpannen
Zoals bij alle pannen draait het bij kookpannen natuurlijk ook om de geleiding. In kookpannen kun je een onderscheid maken tussen pannen met een aangeslagen bodem of kookpannen van een meerlaags materiaal. Nagenoeg alle pannen zijn tegenwoordig gemaakt van rvs. Rvs is een slecht geleidend materiaal waardoor er altijd een geleidend materiaal moet worden toegevoegd aan de pan. In de meeste gevallen gebeurt dit met aluminium.
Pannen gemaakt van meerlagenmateriaal:
Pannen gemaakt van meerlagenmateriaal hebben ook aluminium als geleider. Dit aluminium loopt van de bodem van de pan tot aan de bovenrand (gelamineerd). Wanneer u deze pannen op uw inductieplaat zet zullen ze ondanks dat de inductieplaat alleen de bodem verhit dus doorgeleiden in de wanden. Dit levert een tijds- en energiebesparing op tot wel 20% ten opzichte van een pan met een aangeslagen bodem. In meerlaags materiaal hebben we keuze uit tri-ply (3 laags) en Five ply (5 laags). Five ply heeft een nog betere geleiding dan tri-ply. Van het merk Demeyere hebben we ook Seven ply (7 laags). De Demeyere meerlaags pannen hebben in de meeste gevallen het door Demeyere (reeds in de 80’er jaren) Triple-induc materiaal. Triple-induc is een legering metalen die een uitermate hoog rendement genereren op een inductieplaat. Demeyere geldt dan ook als de Rolls Royce onder de pannen.
Pannen voor bakken,braden,grillen,wokken:
Van pannen waarin je bakt, braad, grillt of wokt zal u begrijpen dat hiervan veel meer gevergd wordt dan een pan waarin je kookt. In kookpannen kan de pan zijn warmte makkelijk kwijt aan het water en wanneer dit borrelt weet u dat het kookt (dus 100 graden) is en schroeft u de stand van de inductieplaat omlaag om overkoken te voorkomen en de pan rustig te laten doorkoken. Bij pannen waarin u bakt gebruikt u een vetstof (olie en/of boter) en heeft u nauwelijks een meetpunt wat er qua temperatuur in de pan gebeurd. Mede door de enorme kracht van een inductieplaat krijgt een bak-, braad-, grill- of wokpan dus telkens een enorme oplawaai te verduren.
Pannen voorzien van een antikleeflaag:
Zeker pannen met een antikleefcoating zijn gevoelig voor oververhitting en kunnen hun antikleefeigenschappen zelfs verliezen wanneer deze oververhit raken (Teflon bij gemiddeld +230 graden en Keramische coatings bij +300 graden). Ook beperkt u de levensduur van de antikleefpan aanzienlijk wanneer u deze op te hoge standen gebruikt. Ons advies is dan ook te investeren in bakpannen die kwalitatief goed zijn en nooit de boost stand te gebruiken op uw inductieplaat. Buiten het feit om dat alle waar voor zijn geld is verkopen wij als inductiegeschiktepannen.nl enkel goed-beter-best en kunt u dus met een gerust hart een pan bij ons aanschaffen. Binnen de categorie antikleefpannen kunnen we 2 types onderscheiden: De Teflon pan en de pan met een keramische antikleefcoating. Teflon is reeds langere tijd in opspraak omwille van het gebruikt van zogenaamde PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die verwerkt worden in onder andere antikleeflagen. Wanneer je deze pannen oververhit of te lang blijft doorgebruiken (terwijl hij aan vervanging toe is) kunnen deze stoffen in ons lichaam terecht komen en zelfs de kans op kanker aanzienlijk verhogen. Alternatief voor de antikleeflagen van kunstof (zoals dus Teflon) zijn de antikleeflagen van keramisch materiaal. Keramisch materiaal is 100% van zand gemaakt en is dus het natuurlijke (gezonde) alternatief voor Teflon 100% PFAS vrij! De antikleefpannen in onze webshop zijn van aluminium (voorzien van magnetische bodem) of van rvs met magnetische bodem. Ook hebben we tri-ply en five-ply pannen met keramische coatings. In onze webshop vindt u hoofdzakelijk bakpannen met keramische coatings (tenzij anders vermeld).
Braad-, grill-, hapjes-, koekenpannen van gietijzer
Bak- en braadpannen gemaakt van gietijzer zijn perfect voor inductie. Gietijzer is uitermate magnetisch en daarmee dus een fijn materiaal op uw inductieplaat. Gietijzer warmt langzaam op maar wanneer het op temperatuur is kunt u de warmte reduceren omdat gietijzer de warmte vasthoudt. Het materiaal is daarmee dus ideaal om bijvoorbeeld in te sudderen of juist op hoge temperaturen in te bakken of grillen.
Bakpannen van rvs:
Als alternatief voor pannen met een coating (antikleeflaag) kunt u kiezen voor rvs pannen. Doordat deze geen coating hebben zijn deze uitermate duurzaam. Ook kunt u perfect een korst ergens op bakken. Als u altijd een antikleefpan gewend bent te gebruiken zult u eerst wel moeten wennen aan het werken met een rvs pan. Een rvs pan moet u (met olie of boter) voorverhitten om vervolgens, wanneer deze op temperatuur is, de warmte met 30-40% te reduceren. Hierna begint u te bakken. Wanneer het product dat u wilt bakken aan de pan blijft plakken moet u niet schrikken. Laat het product zitten om het vervolgens pas om te draaien wanneer deze volledig heeft losgelaten van de bodem. Dan kunt u het product keren of omscheppen en het proces herhalen op de andere kant. Vervolgens kunt u blijven keren en omscheppen. Bovenstaand lijkt wellicht lastig maar is echt een kwestie van gewenning en geen hogere wiskunde.
Bakpannen van (carbon) staal:
Pannen van staal zijn uitermate geschikt voor het bakken op hoge temperaturen. Vanwege het materiaal moet u de pan wel eerst inbakken met een eetbare olie. Wanneer u de pan heeft ingebakken dient u hem nooit meer te ontvetten (warm water volstaat voor reiniging). Naarmate de pan ouder wordt creëert u allemaal laagjes olie en aanbaksels wat met elkaar een natuurlijke antikleeflaag wordt.
Al met al is nogal een zoektocht tussen alle soorten pannen maar wij hopen dat u door bovenstaande informatie een beetje een duidelijker beeld heeft gekregen wat voor u een verstandige keuze zal zijn wanneer u overgaat op inductiekoken en nieuwe pannen nodig heeft. U kunt ons voor meer informatie altijd bellen of de chat button aanklikken. Een ding is zeker: “wanneer u uw pannen koopt bij inductiegeschiktepannen.nl zal u altijd een eerlijk advies en een goed product kopen”!
